Geplaatst op: 29-11-2021
Auteur: Frank Ouwens
Breda University of Applied Sciences

Business as usual? 

De nalatenschap van Covid-19 op de zakelijke evenementenmarkt  

Business as usual? 

De wereld van zakelijke evenementen staat in brand. Waar de branche na 2001 (aanslag World Trade Center New York) en 2008 (financiële crisis) dacht dat het niet erger kon is de huidige coronacrisis de overtreffende trap die niemand zag aankomen. Dit jaar hebben we te maken met ‘double digits’ afnames en zelfs halveringen van wat ooit de standaard was voor de branche.  

De cijfers laten immers een onheilspellend beeld zien. Het Eventplatform van overkoepelende branche- en vakverenigingen uit de Nederlandse eventindustrie berekende dat van de oorspronkelijk verwachte omzet in 2020 van 7,4 miljard euro nog maar 3,9 miljard overbleef. Een daling van maar liefst 47%. Een daling die samengaat met een banenverlies van 48.000 waarbij vooral ZZP-ers en flexwerkers de dupe zijn. En tussen al die events wordt de zakelijke markt hierbij nog eens extra hard getroffen. Zo’n 69% van het totale omzet- en banenverlies is hier terug te vinden (Respons, 2020).

Internationaal gezien ziet het er niet veel beter uit. Volgens de UFI The Global Association of the Exhibition Industry Global Barometer (2021) nam de omzet voor beurzen in 2020 zelfs met 72% af ten opzichte van 2019. Daarnaast verwachtte men dat dit voor 2021 nog steeds 42% minder zou zijn dan in 2019. Experts, event managers en diverse bureaus spreken zich uit over de (blijvende) nalatenschap van Covid-19 op de zakelijke evenementenbranche. Hoe verder?

Je merkt dat er ‘metaalmoeheid’ is met betrekking tot online events.

Moe van online

De afgelopen 1,5 jaar heeft ons vooral geleerd dat juist het antwoord op die vraag onmogelijk te voorspellen is. De branche is kwetsbaar al lijken de eerste voortekenen van herstel zich voor te doen: "Ik denk dat vanaf de zomer van 2021 er een explosie van live evenementen volgt”, aldus Nathalie Brekelmans, verantwoordelijk voor de eventstrategie van de provincie Noord-Brabant. "Je merkt dat er een soort ‘metaalmoeheid’ is met betrekking tot online events.” Jos van den Broek van Fijnevent beaamt dit: "In 2021 zijn we het hele jaar druk geweest, zowel met online events, communicatie en campagnes, maar ook omdat veel bedrijven inzetten op live events in het najaar.”

De ervaring van de laatste 1,5 jaar heeft het landschap dan ook blijvend verandert. Een viertal trends en ontwikkelingen komen bovendrijven.

Online als blijvend volwaardig alternatief van onsite

Allereerst hebben de online events een vlucht genomen en is de expertise bij zowel bureaus als opdrachtgevers enorm gegroeid. En meer kennis leidt tot andere toekomstige overwegingen. Zo zijn online events vooral efficiënt gebleken voor informatieoverdracht en zijn bovendien grotere doelgroepen bereikt dan voorheen tijdens live evenementen. Nathalie Brekelmans beaamt dit: "We hebben méér Brabanders bereikt met onze online nieuwjaarsreceptie dan voorheen tijdens de receptie in het provinciehuis. In de toekomst gaan we daarom bewustere keuzes maken wanneer we live ontmoeten om zo doel- en maatgerichter te werken.” Riemer Rijpkema, voorzitter van het Eventplatform en directeur bij CLC-VECTA Centrum voor Live Communication beaamt dat: "De vanzelfsprekendheid van de ons bekende live events is niet meer zo vanzelfsprekend.” De conclusie lijkt dat klanten en bureaus live ontmoetingen meer dan ooit gaan evalueren om zo de meerwaarde kritisch te beoordelen. Het gevolg is dat in de toekomst er een duidelijker onderscheid wordt gemaakt tussen kennis en relatie events. Online events hebben immers een groter bereik en ‘on demand’ kijkmogelijkheden ten opzichte van live events. Een mooi voorbeeld hiervan is het ESC Congress 2020, uitgevoerd door Live Legends (zie kader). Ook vakbeurzen met een salesfunctie zullen permanent veranderen. Veel bedrijven hebben het afgelopen jaar alternatieven zoals online events en roadshows ontwikkeld om hun producten aan klanten te tonen.

COPYRIGHTS  Live Legends

COPYRIGHTS Live Legends

Doorontwikkeling op inhoud, communicatie en vormgeving

Bovenstaande ontwikkeling leidt voor online events tot meer focus op inhoud met effectievere communicatie. Bovendien vindt er een snelle doorontwikkeling en professionalisering van formats, interactieve mogelijkheden en vormgeving plaats. Allemaal relevant om het medium online events nog belevingsvoller te maken. Ad de Haan, Creatieve Director van Live Legends beaamt dit: "De uitgaging is hoe we mensen betrokken houden. Er zal veel meer aandacht komen om online events visueel aantrekkelijk te maken. Bovendien zal ook interactiviteit hierin een doortonwikkeling doormaken. Ik verwacht dat in de toekomst online events visueel, interactief en inhoudelijk grote stappen gaan maken.” Ad de Haan ziet bovendien een andere interessante ontwikkeling: "Sprekers worden gedwongen om hun verhaal compacter en korter over te brengen, eenvoudigweg omdat een presentatie van een uur online niet werkt. En nu blijkt dat het ook kan. Sterker nog, dat het nog veel beter is.”

Online events gaan visueel, interactief en inhoudelijk grote stappen maken.

Kostenoverwegingen & duurzaamheid

Een andere overweging die samenhangt met deze heroverweging is kostengerelateerd. Na de crisissen in 2001 en 2008 trad al een versobering op van zakelijke events. De afgelopen 20 jaar lag de focus meer op inhoud en een effectieve communicatie en vermeden organisatoren uitbundigheid of een opzet die als verspilling gezien kon worden. Mede door de coronacrisis zal deze trend doorzetten. Waar publieksevenementen wellicht groots uitpakken wanneer het weer kan, is de verwachting dat zakelijke live events weliswaar veelvuldig gaan plaatsvinden om ontmoeting weer mogelijk te maken, maar dan wel met een nog soberder karakter. Dit wordt nog extra versterkt door de toegenomen aandacht voor duurzaamheid en door kritisch te kijken of reisbewegingen met auto of vliegtuig de live bijeenkomst verantwoorden. Vooral voor grote internationale sales events en incentives zal deze overweging gemaakt worden.

Veranderend arbeidslandschap en opleidingseisen

Al deze ontwikkelingen vragen ook andere dingen van de (toekomstige) event professional. Ook al hebben veel event professionals zich bijgeschoold op het gebied van online events, er bestaat binnen de branche een grote zorg over de toekomstige aanwezigheid van (vooral uitvoerend) event personeel. Allereerst omdat het afgelopen jaar veel werknemers met kennis, al dan niet gedwongen vanwege de crisis, zijn weggevloeid. Zal dit zich herstellen? De verwachting is daarom dat in de toekomst de verschillen in schaalgrootte tussen eventbedrijven toenemen. Aan de ene kant specialistische ZZP-ers en kleine bureaus met een met hoogwaardige (technische) kennis, ervaring en netwerk. Aan de andere kant de grote event leveranciers met vast personeel die vooral uitvoerend sterk zijn.

Live events gaan weliswaar veelvuldig plaatsvinden om ontmoeting weer mogelijk te maken, maar dan wel met een soberder karakter.

Tot slot

Voor onderwijs hebben deze al ontwikkelingen uiteraard ook grote gevolgen. Toekomstige event managers zullen nog meer vanuit duidelijke geformuleerde doelstellingen en kennis van bezoekers live én online formats moeten kunnen samenstellen. Ook voor BUas een ontwikkeling om op in te spelen; wellicht een combinatie van media en events als toekomstig afstudeerprofiel?

Dus ‘Business as usual’ voor zakelijke events? Waarschijnlijk niet. Deze derde crisis in 20 jaar zal impactvoller dan ooit zijn en een ander landschap nalaten waarbij disciplines fuseren en andere focus wordt gevraagd. Hoe het precies afloopt? Over 5 jaar weten we meer.

Best practice van offline naar online - ESC Congress 2020

Bureau: Live Legends, Abcoude

Het European Society of Cardiology organiseert jaarlijks haar 4-daagse kenniscongres voor beroepsprofessionals. Het event zou in 2020 in Amsterdam plaatsvinden en ging uit van:

  • 35.000 deelnemers
  • 3500 presentatoren
  • 650 sessies van 60 tot 90 minuten in 35 zalen
  • 100 betrokken landen

Vanwege Covid-19 besloot de organisatie om het binnen 3 maanden om te vormen tot een online event. Live Legends uit Abcoude kreeg de uitdaging om dit voor het volledige evenement mogelijk te maken. Een succes met aansprekende cijfers:

  • 110.000 deelnemers online
  • 800 thuis opgenomen presentaties en 80 keynote presentaties vanuit een digitale studio
  • 210 betrokken landen
  • Meer dan 4.000.000 online views van presentaties
  • 60.000 mensen keken tegelijkertijd online naar de live sessies
  • 50.000 nieuwe lidmaatschappen
  • 8.300 publicaties n.a.v. het congres met een bereik van 2,4 miljard mensen

Bronnen

  • Respons (2020), Impactanalyse COVID-19 op de Nederlandse eventbranche, Breukelen, Eventplatform
  • UFI - The Global Association of the Exhibition Industry (2021), 26th UFI Global Barometer January 2021, Paris

Frank Ouwens is docent Experience Design, Imagineering & Concepting bij Breda University of Applied Sciences & gastdocent bij ArtEZ Popacademie. Daarnaast is hij freelance conceptontwikkelaar & copywriter in de evenementenindustrie. 

Dit artikel is eerder verschenen in Uncover, een uitgave van het domein Leisure & Events van de Breda University of Applied Sciences. Nieuwsgierig naar de andere artikelen uit Uncover? Stuur dan een mailtje naar ton@nrit.nl.
Trefwoorden: zakelijk toerisme, evenementen, beurzen, congressen, internationaal toerisme

CELTH
 
   
   
   
   
   

   

   
   

   
   
   

   

||| Nieuws |||

22/11/24
Vlonderpad in Pannenhoef
Brabants Landschap heeft in natuurgebied De Pannenhoef een nieuw vlonderpad aangelegd. De vele bezoekers van de Pannenhoef weten het maar al te goed, het gebied is vaak nat en de paden modderig.
22/11/24
LEADER Oost-Groningen stimuleert lokale initiatieven
Een nieuwe bakkerij met brasserie in Scheemda, een avontuurlijke beleefroute bij Bourtange en een moderne speeltuin in Boven Pekela: deze projecten, en nog 18 andere, ontvangen een financiële injectie van LEADER Oost-Groningen.
22/11/24
Burgers' Zoo benut regenwater slim voor duurzame verzorging dieren
Burgers' Zoo zet een slimme stap op het gebied van duurzaamheid. Het Arnhemse dierenpark maakt optim...
22/11/24
Zeeland.com maakt lokaal boeken mogelijk dankzij samenwerking met Allyourz
Zeeland.com, het online inspiratieplatform van de provincie Zeeland, gaat een pilot aan met Allyourz. Dit betekent dat bezoekers van Zeeland.com voortaan direct hun verblijf in de provincie kunnen boeken.
21/11/24
Praktijk: bedrijven leveren essentiële bijdrage in opleidingen
Individuele bedrijven leveren in Nederland een essentiële bijdrage aan het opleiden van jonge mensen in de beroepspraktijk en investeren daar fors in. Dit blijkt uit onderzoek van ResearchNed. Het onderzoek leidt tot veranderende inzichten bij VNO-NCW en MKB-Nederland over stages, vergoeding en subsidie voor leerwerkplekken.
20/11/24
Recreatie Vakbeurs 2024 weer groot met 8.000 bezoekers
De 22e editie van Recreatie Vakbeurs, die plaatsvond op 12, 13 en 14 november 2024 in Evenementenhal Hardenberg, is wederom met meer dan 8.000 bezoekers een groot succes gebleken.
20/11/24
BUas traint op AI en ethiek
Vanaf februari 2025 verplicht de AI Act bedrijven om hun medewerkers AI-geletterd te maken. Dit houdt in dat werknemers die met Artificial Intelligence (AI) werken, moeten begrijpen wat AI precies is. Maar AI maakt nog geen onderscheid in ethische vraagstukken.
19/11/24
KLM breidt intercontinentale netwerk uit met drie nieuwe bestemmingen
KLM breidt haar intercontinentale netwerk uit met nieuwe diensten tussen Amsterdam en San Diego (VS), Georgetown (Guyana) en Hyderabad (India).

||| Agenda |||

28/11/24
28/11/24 t/m 28-11-24: Toeristische Ontmoetingsdag
Op donderdag 28 november organiseren Impuls Zeeland en het HZ Kenniscentrum Kusttoerisme de Toeristi...
03/12/24
03/12/24 t/m 03-12-24: Marketing Zaanstreek Presents
Op dinsdag 3 december, presenteert Marketing Zaanstreek haar nieuwe meerjarenstrategie. Locatie is d...